• de beste kwaliteit
 • de beste service
 • de beste prijs
 • gratis leenauto
 • bel 085 202 0660
Je bent hier:
 • Trekhaakmontage.nl
 • Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Welk merk trekhaak monteren jullie onder mijn auto?

Trekhaakmontage.nl is dealer van het toonaangevende Nederlandse A-merk Brink, (voormalig Thule towing systems). In alle gevallen zullen wij proberen voor uw voertuig een Brink trekhaak, met bijpassende door Brink gehomologeerde kabelset te bestellen. Alleen als deze combinatie voor uw voertuig niet beschikbaar is onderzoeken wij de mogelijkheden voor een alternatief, in alle gevallen uitsluitend van één van de bekende A-merken zoals Bosal of Westfalia.

Welke trekhaak past er op mijn auto ?

Voor de meeste auto’s is er een vaste trekhaak beschikbaar waarbij de kogelstang altijd achter de auto uitsteekt. Ook zijn er steeds vaker trekhaken met een afneembare kogelstang of een wegklapbare kogelstang verkrijgbaar.

Welke trekhaak moet ik kiezen ?

De maximale treklast wordt in de regel door de auto zelf bepaald (zie uw kentekenbewijs), dus de keuze voor een trekhaak is meestal een persoonlijke. Bij die keuze spelen esthetische overwegingen en gemak in gebruik vaak een rol.

Is er voor elke auto een trekhaak leverbaar?

Voor de meeste auto`s is er minimaal een vaste trekhaak leverbaar. Een uitzondering daarop vormen de hybride en elektrische voertuigen. Ook exclusieve en klassieke auto`s zijn meestal een uitzondering. Neem contact op met Trekhaakmontage.nl wanneer u wilt weten of er voor uw auto een trekhaak bestaat.

Wat is een vaste, wat een afneembare en wat een wegklapbare trekhaak ?

 • Bij een vaste trekhaak is de kogelstang vast met het frame verbonden, hierdoor is de trekhaak altijd zichtbaar.
 • Bij een afneembaar systeem kunt u de kogelstang, meestal d.m.v. een automatisch sluitmechanisme, eenvoudig (de)monteren.
 • Bij een wegklapbare trekhaak blijft de kogelstang altijd aan de auto verbonden, echter kunt u deze onder uw auto wegdraaien (uit het zicht).

Moet ik mijn auto met trekhaak laten keuren ?

Nee, dat was vroeger zo. Op het kentekenbewijs van uw auto staat wat u met de auto mag trekken, de trekhaak zelf is een voor uw auto Europees goedgekeurd artikel.

Moet ik met mijn auto na montage nog terug naar de dealer ?

Nee, in de regel niet. Trekhaakmontage.nl monteert voertuigspecifieke kabelsets die een zogeheten trailermodule bevatten. In slechts een enkel geval zal het nodig zijn de module in te lezen. Op verzoek (tegen meerprijs) verzorgen wij dat ook voor u.

Kan en mag er een trekhaak op mijn elektrische auto ?

Elektrische auto’s zijn vaak niet gehomologeerd voor trekhaakgebruik, wat betekent dat u met deze auto’s niets mag trekken, op uw kentekenbewijs staat bij trekgewicht een (-). Om met een elektrische auto wel fietsen mee te kunnen nemen zijn er speciale dragers ontwikkeld geschikt voor hetzij de bijbehorende speciale fietsendrager, hetzij voor uw eigen fietsendrager. Neem contact op met Trekhaakmontage.nl voor de mogelijkheden.

Kan en mag er een trekhaak op een hybride auto ?

Voor veel voorkomende hybride voertuigen is gewoon een trekhaak leverbaar, bijv. de veel voorkomende Mitsubishi Outlander PHEV heeft zelfs een maximaal trekgewicht van maar liefst 1800kg! Sommige hybride auto’s zijn echter niet gehomologeerd voor trekhaakgebruik, wat betekent dat u met deze auto’s niets mag trekken. Op uw kentekenbewijs staat dan bij `trekgewicht` een (–).

Ik heb parkeersensoren, welke trekhaak moet ik nu kiezen ?

Soms is de combinatie van parkeersensoren (PDC) en een vaste trekhaak wel mogelijk, andere keren weer niet. Trekhaakmontage.nl kan d.m.v. een test binnen 2 minuten vaststellen hoe dat bij uw auto zit.

Hoeveel mag ik trekken met mijn auto ?

De voor uw auto maximaal toegestane treklast staat aangegeven op het kentekenbewijs van uw auto.

Wat is de maximale verticale kogeldruk bij mijn auto ?

De maximaal toegestane verticale kogeldruk (S) is een waarde die hoort bij het goedkeurdocument van de trekhaak. Deze waarde staat op het typeplaatje dat bevestigd is aan de trekhaakbody. Soms verschilt de S-waarde van het ene of het andere merk trekhaak.

Hoever moet de kogel van de bumper af staan ?

De voorgeschreven afstand van het hart van de kogel tot aan de rand van de bumper varieert van 6,5 tot 12 cm.

Wat is de afstand van de kogel tot het straatoppervlak ?

De voorgeschreven afstand van het hart van de kogel tot aan de begane grond varieert van 38 tot 43 cm bij een auto in onbeladen toestand.

Wat is C2-controle, heb ik dat nodig ?

C2-controle is in Nederland (nog) niet verplicht. Bij een kabelset met C2-controle wordt in het trekkend voertuig aangegeven dat er iets met de verlichting van de aanhanger niet in orde is.

Welke elektrische aansluiting heb ik nodig ?

Er zijn 2 standaard aansluitingen, de zogenaamde 7- en 13-polige stekkers. Welk type u nodig heeft hangt af van waar u de trekhaak voor gebruikt. Kort gezegd voldoet de 7-polige aansluiting altijd voor de wettelijk verplichte verlichting. De 13-polige stekker bevat extra aansluitingen voor een achteruitrijdlicht en constante / geschakelde stroom.

Wat is het verschil tussen een 7- en een 13-polige aansluiting ?

 • Een 7-polige aansluiting voorziet in de wettelijk verplichte verlichting: richtingaanwijzers, remlicht, mistlamp, achterlicht en kentekenplaatverlichting.
 • Een 13-polige aansluiting heeft daarnaast een achteruitrijdlicht, een additionele massa-, een constante- en een “geschakelde-” 12 volt spanning, en twee vrije aansluitingen.

Wat is een Jaeger-, en wat een Multicon aansluiting ?

Jaeger en Multicon zijn de twee overgebleven standaarden op 13-polig gebied. Kijk naar de verbruiker (meestal de caravan) welke van de twee u nodig heeft.

Hoe worden bij 13-polig de beide voedingen aangesloten ?

De DIN-aansluitnorm voor de 13-polige Jaegeraansluiting is één van beide voedingsdraden via het contactslot (geschakeld dus) de ander is constant (+).

Is ombouw van 7-polig naar 13-polig mogelijk ?

Ombouw van 7 naar 13-polig is mogelijk, maar behoorlijk arbeidsintensief. Bovendien is veelal een nieuwe kabelset benodigd. Bij twijfel adviseert Trekhaakmontage.nl daarom altijd te kiezen voor een 13-polige aansluiting op de auto. Met een eenvoudig verloop (13 > 7) kunt u dan altijd wisselen door de verschillende aansluitingen.

Worden mijn parkeersensoren en mistlamp automatisch uitgeschakeld ?

Soms wel, soms niet. Dit is afhankelijk van het automerk, autotype en type kabelset dat wordt gebruikt. Neem voor het juiste antwoord betreffende uw auto contact op met Trekhaakmontage.nl

Moet mijn auto worden ingelezen of ingeleerd ?

Hoe moderner de auto, hoe meer digitale technieken ( ook wel CANbus genoemd ) er in het voertuig worden gebruikt. Daarnaast hebben veel auto’s tegenwoordig speciale "trailer programma's" voor bijvoorbeeld de stabiliteitscontrole. Ingeval het voertuig detecteert dat een aanhanger is aangekoppeld, zal het stabiliteitssysteem anders reageren op potentieel gevaarlijke situaties ! Trekhaakmontage.nl heeft ervoor gekozen om bij al deze auto's voertuigspecifieke kabelsets toe te passen. Onderdeel van een dergelijke set is in bijna alle gevallen een trailermodule die opgenomen wordt in het elektronisch netwerk van het voertuig. Soms is het nodig de toevoeging van deze module bij de overige computers in de auto bekend te maken, door deze module "in te leren" of "coderen" in het voertuig. Dit verzorgen wij voor u tegen meerprijs. Wilt u weten wat er nodig is voor een optimale montage in uw auto? Neem voor meer informatie contact op met Trekhaakmontage.nl

Mag ik op mijn trekhaak 2 elektrische fietsen vervoeren ?

Dat hangt af van enerzijds de maximale kogeldruk van uw trekhaak (zie S-waarde op typeplaatje) en anderzijds het totaalgewicht van uw fietsen vermeerderd met het gewicht van uw fietsendrager.

Mijn fiets op de drager komt onder het rijden tegen de auto, wat nu ?

Ga na wat de afstand is van het hart van de kogel tot aan de rand van de bumper. Die afstand mag variëren tussen 6,5 en 10 cm. Voldoet uw trekhaak hier aan, maar bent u toch niet tevreden? Neem contact op met Trekhaakmontage.nl, wij kunnen voor u de mogelijkheden van een ander merk / type trekhaak onderzoeken.

De verlichting van mijn aanhanger werkt niet, of niet goed ?

Ook voor dergelijke problemen bent u bij Trekhaakmontage.nl aan het juiste adres. Neem voor de oplossing contact op met Trekhaakmontage.nl.

De kogel zit voor mijn kentekenplaat, mag dat en wat nu ?

Het is in Nederland verboden om het vrije zicht op de wettelijk verplichte verlichting en op de kentekenplaat te beperken of te hinderen d.m.v. bijvoorbeeld een trekhaak, op straffe van een fikse bekeuring. De oplossing in een dergelijk geval is een afneembare trekhaak. Neem contact op met Trekhaakmontage.nl voor het beste advies.

Mijn trekhaak raakt onder het rijden de grond, wat nu ?

Dit kan vanuit technisch en vanuit gebruiksoogpunt verschillende oorzaken hebben en van onschuldig tot vrij ernstig van aard zijn. Neem contact op met Trekhaakmontage.nl voor een juist advies.

Extra toelichting prijzen

Onze prijzen zijn gebaseerd op auto’s in een standaard uitvoering. Speciale uitvoeringen zoals bijvoorbeeld GTI, AMG, M-line of S-line kunnen een meerprijs hebben.

Ik kan mijn auto niet vinden op jullie site, wat nu ?

U heeft in dit geval een wat minder gangbare auto in combinatie met een trekhaak. Neem contact op met Trekhaakmontage.nl voor nadere informatie.